Prilagođeno pretraživanje

četvrtak, 24. srpnja 2008.

Superkavitacija




Superkavitacija je slučaj kavitacije kod kojeg se iza tijela (kavitatora) oko kojeg veoma velikom brzinom struji tekućina, zbog impulsa koji je uzrokovan potiskivanjem tekućine, tlak toliko snizi da tekućina prema vlastitom faznom dijagramu prijeđe u plinovito stanje. U navedenom prostoru oblika elipsoida (taj prostor se naziva kavitat ili kaverna) kroz tekući medija može se u usporedbi s kavitatorom „transportirati“ veoma velik objekt, sa izrazito malim otporom koji nastaje zbog strujanja tekućine oko navedenog objekta. Prema procjenama sovjetskih tehničara, predmet pokretan pod vodom u superkavitaciji na brzini većoj od 300 m/s izložen je manjem otporu strujanja, nego da se isti predmet kreće kroz zrak, pod pretpostavkom da tijelo koje se kreće kroz zrak ima isti presjek kao i kavitat.

Brzina potrebna za stvaranje superkavitacije je područje oko 180 km/h, ovisno o pritisku i temperaturi vode, kao i obliku kavitatora. Prvi sistem koji koristi superkavitaciju počela je koristiti ruska mornarica 1977. Glavni predstavnik bio je škval torpedo, na čiji razvoj je potrošeno 10 godina. Postiže brzinu od 350 do 500 km/h. Kao pogonsko sredstvo koristi se raketni motor.

Glavni problem kod kretanja u superkavitaciji je upravljanje, iz navedenog razloga prvi modeli škval torpedoa nisu imali mogućnost korekcije kursa nakon ispaljivanja. Nakon toga razvijeni su različiti koncepti upravljanja. Momentalne verzije škvala rotiraju najvjerojatnije oko dužinske ( x ) osi. Na taj način omogućeno im je upravljanje pomoću kavitatora pričvršćenog na x os.

Njemačka mornarica je zajedno sa tvrtkom „Diehl BGT Defence“ razvila novi tip visokobrzinskog torpeda (superkavitacijski torpedo). Navedeni torpedo je pod vodom brži od 400 km/h (ca. 216 kn), te je njime moguće upravljati.

Podvodni projektili koriste također superkvaitaciju. Oni mogu bez tehničkih sredstava stvoriti kompletni kavitacijski mjehur oko sebe.



Černobil – 21 godina poslije
Energija vjetra – snaga zraka u pokretu
Vodik – energija budućnosti
Gorivo budućnosti – može li vodik spriječiti energetsku krizu?
Crni pijesak – zbog čega Kanada raspolaže ogromnim zalihama nafte
Vjetrenjače pod vodom – kako plima i oseka stvaraju električnu energiju
Energija iz vulkana – kako se koristi toplina iz unutrašnjosti Zemlje
Kako vodene mase na pritisak tipke stvaraju električnu energiju
Nafta – crno zlato iz dubine

Metal Storm – najbrže vatreno oružje svijeta
Tenk – odlike dobrog oklopnog vozila
Philadelphia Eksperiment – Teleportiranje je moguće?!
Tajno oružje rusa – jesu li rusi po naređenju Kremlja razvili super-torpedo?
Čelični divovi – tajni razvoj nuklearnih podmornica
Nevidljivi špijuni – kako nas policija i tajne službe nadziru

Pregovarati kao u filmu – Pravi li kino uspješne ljude?

Nema komentara: