Prilagođeno pretraživanje

subota, 19. svibnja 2007.

Tajni razvoj nuklearnih podmornica - čelični divovi


Već 50 godina se sakrivaju u dubinama naših oceana: U hladnom ratu su nuklearne podmornice bile strateški gledano odlučujuće oružje. Ti čelični divovi mogu svojim nukleranim raketama napasti bilo koje mjesto na Zemlji i istovremeno ostaju nevidljivi do samog napada. Ogromnim investicijama i strogo tajnim projektima dvije velesile: SAD i SSSR bore se za prevlast na svjetskim morima. Nerijetko se to nadmetanje plaća ljudskim žrtvama na podmornicama: Uz oštećene sovjetske reaktore, nesreće su uzrokovale brojne smrtne slučajeve – i to na obje strane željezne zavjese.

Podmornice - Čelični giganti – kako je razvoj započeo

Pet zemalja danas posjeduje podmornice s nuklearnim pogonom: SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Kina. Najveće su 175 metara duge ruske podmornice Tajfun klase. Jedini konkurent im je 170 metara duga američka Ohio klasa.

Tajni istraživački i razvojni centar podmornica Oak Ridge

Povijest atomskih podmornica započinje 1946. Grupa najboljih inženjera brodogradnje SAD-a odlazi u tajni istraživački centar u Oak Ridge-u, Tennessee. Oni će se tamo upoznati s novom tehnologijom za razvoj energije: nuklearnom energijom. U Oak Ridgeu na tom projektu rade znanstvenici koji su prije dvije godine razvili prvu atomsku bombu.

Revolucija podmornica: nuklearni reaktor

Admirala Haymena Rickovera fascinira tehnika. On želi atomski reaktor smjestiti na podmornicu – revolucija. U to doba sve podmornice raspolažu kombinacijom diesel motora i akumulatora. Budući da diesel motor troši mnogo zraka, on se isključuje kod ronjenja. Opskrbu energijom pod vodom preuzimaju akumulatori. Takve podmornice mogu roniti samo par sati.

Mjesecima pod vodom pomoću nuklearnog reaktora

Nuklearni reaktor ne treba kisik. Podmornica mora izroniti tek kada su potrošeni štapovi nuklearnog goriva. A to može trajati mjesecima. Uz pomoć nuklearnog  reaktora se iz mora elektrolizom može proizvesti i kisik, koji je od životne važnosti za posadu.

Lančana nuklearna reakcija unutar reaktora iza debelog zaštitnog sloja

Iza debelog zaštitnog sloja nuklearnog reaktora dolazi do cijepanja atoma: Jezgre atoma urana se gađaju neutronima i kod toga se raspadaju. Oslobađaju se novi neutroni i dolazi do lančane reakcije. Toplina koja kod toga nastaje stvara paru. Para pokreće generator koji podmornicu opskrbljava električnom energijom i omogućuje rotaciju propelera.

Nuklearne podmornice - Čelični giganti – nadmetanje nuklearnih velesila

21.1.1954. – nakon osam godina razvoja amerikanci su uspjeli: USS Nautilus je „rođen“. Prva nuklearna podmornica svijeta ima dužinu od 97 metara. Pomoću svojih 7500 konjskih snaga u sljedećim godinama lomi sve brzinske rekorde pod vodom. Naizgled je borba za prevlast nad morem dobivena.

Sovjetski tajni projekt: nuklearna podmornica K 3

Sovjeti se također bave razvojem podmornica. 1952. Staljin zove svoje najbolje inženjere u Kremlj. I on želi čim brže razviti nuklearnu podmornicu na nuklearni pogon. Ime tajnog projekta glasi „K 3“. Dizajn navedene nuklearne podmornice je revolucionaran, osim toga raspolaže s 2 nuklearna reaktora – služe sigurnosti, u slučaju da se jedan nuklearni reaktor ošteti, drugi preuzima njegovu funkciju.

Nuklearna podmornica USS Nautilus zaostaje za konkurencijom

Već 9.8.1957. se K 3 pušta u vodu. Kad se godinu dana kasnije aktiviraju nuklearni reaktori, ostvaruje se nemoguće: Podmornica postiže 30 čvora pod vodom – USS Nautilus postiže samo 23 čvora. K 3 osim toga roni do 300 metara dubine – 100 metara više od američkih konkurenata.

Neispravni nuklearni reaktori ozračuju posade

Postoji problem na palubi K 3: Radijacija istupa. Budući da je taj nedostatak uzrokovan načinom izgradnje reaktora, taj nedostatak se ne može u potpunosti sanirati. Zaštitne mjere su također nedostatne: Kod jednog slučaja posada jednostavno ispušta zrak iz spremnika, kako bi cirkulirao u podmornici i razrijedio radioaktivan plin. Kada su granične vrijednosti dozvoljenu dozu prekoračile 100 puta, K 3 izranja kako bi se prozračila. Koliko žrtava su uzrokovali neispravni reaktori nije poznato.

Nukelarne podmornice - Čelični giganti – nuklearne katastrofe i opasnosti

Nejasno je koliko se nesreća dogodilo s nuklearnim podmornicama. U svakom slučaju mrtvih ima s obje strane željezne zavjese. 1963. je potonula američka podmornica Thresher, 129 ljudi umire. Pet godina kasnije je prijavljeno 99 mrtvih kod potonuća podmornice Scorpio. 1970. na ruskoj K 8 izbija vatra - 52 mornara su izgubila život. 1986. K219 upada u nedaće – četvero mrtvih. U kolovozu 2000 pogiba 118 mornara nakon eksplozije eksperimentalnog torpeda na podmornici Kursk.

Vremenski tempirane bombe kucaju

Kao brojne kucajuće vremenski tempirane bombe – nuklearni reaktori i nuklearne rakete. Koliko ih leži na dnu mora može se samo procjenjivati. Prema prognozama stručnjaka reaktori će sljedećih 100 godina sprečavati izlaz radioaktivnog zračenja – ali samo ako su pravilno ugašeni, a što će se nakon toga dogoditi; ne zna nitko.

Kraj ere nukleranih podmornica prijašnje generacije

Od kraja hladnog rata era ronećih giganata se približava kraju. 1997. je Rusija službeno započela starije podmornice izbacivati iz flote. Reaktori se privremeno skladište, a što će se poslije s njima dogoditi nije jasno.

Sljedeća generacija nuklearnih podmornica

Usprkos tomu se u SAD-u već gradi sljedeća generacija nuklearnih podmornica: USS Virginia klasa. Manji i brži od bivših giganata, opremljen najmodernijom upravljačkom i radarskom tehnikom, primjerak Virginia klase stoji 1,6 milijardi američkih dolara.

Njemačka alternativa: podmornica U-212

Njemačka mornarica ne posjeduje takve gigante, ona se oslanja na drugi koncept. U Kielu je podmornica sa radikalno novim pogonskim konceptom stavljena u službu – Klasa U-212. Kao i giganti koje pokreću nuklearni reaktori i ona može više tjedna ostati pod vodom, ali umjesto nuklernog rektora, za opskrbu energijom posjeduje gorive ćelije.

Metal Storm – najbrže vatreno oružje svijeta
Tenk – odlike dobrog oklopnog vozila
Philadelphia Eksperiment – Teleportiranje je moguće?!
Tajno oružje rusa – jesu li rusi po naređenju Kremlja razvili super-torpedo?
Nevidljivi špijuni – kako nas policija i tajne službe nadziru

Popravak električnih vodova – akcija u visini
Černobil – 21 godina poslije
Energija vjetra – snaga zraka u pokretu
Vodik – energija budućnosti
Gorivo budućnosti – može li vodik spriječiti energetsku krizu?
Crni pijesak – zbog čega Kanada raspolaže ogromnim zalihama nafte
Vjetrenjače pod vodom – kako plima i oseka stvaraju električnu energiju
Energija iz vulkana – kako se koristi toplina iz unutrašnjosti Zemlje
Kako vodene mase na pritisak tipke stvaraju električnu energiju
Nafta – crno zlato iz dubine

Pregovarati kao u filmu – Pravi li kino uspješne ljude?

1 komentar:

Anonimno kaže...

Nema boljeg izraza političke moći, nego što je podmornica. Uvijek prisutna, a nikad vidljiva.... ali uvijek prisutna.