Prilagođeno pretraživanje

subota, 11. kolovoza 2007.

Metal Storm – najbrže vatreno oružje svijeta - najveća kadenca



Kad su kinezi, vjerojatno već i prije Krista pronašli barut. Koristili su ga u „miroljubive“ svrhe: organizirali su vatromete. Prije svega su na novu godinu organizirali vatromete s ciljem da bi protjerali zle duhove. No, otprilike prije 1.000 godina prestali su proizvoditi samo vatrometna tijela, već su počeli proizvoditi i pravo streljivo. Danas na svijetu postoji oko 639 milijuna primjeraka kratkog vatrenog oružja. Na svakog desetog čovjeka dolazi jedan primjerak. I tehnologija neprestano napreduje: Sada je tvrtka u Australiji proizvela dosad „najbrže“ vatreno oružje svijeta. Navedeni novi sistem se planira koristiti i kod kratkog oružja. Hoće li nam ubrzo svaki mali kriminalac prijetiti sa nekim novim apokaliptičnim oružjem visoke kadence?

Metal Storm – razvoj vatrenog oružja

Skoro ni jedan drugi izum nije promijenio stil ratovanja, kao što je to učinio barut. Izumitelji te eksplozivne mješavine su vjerojatno Kinezi. Pronašli su ga vjerojatno prije 2.000 godina, i prvobitno su ga koristili samo u „miroljubive“ svrhe: bili su zaljubljenici u vatromet. Barut je eksplozivna mješavina drvenog ugljena, kalijeva nitrata i sumpora. Sastojci se moraju usitniti i na poslijetku pomiješati. Iskra ili vatra, u dodiru sa navedenom mješavinom tada dovodi do eksplozije.

Od katapulta do vatrenog oružja visoke kadence

Princip djelovanja modernog vatrenog oružja je star oko tisuću godina: Tada su kinezi došli do zaključka da se barut može koristiti kao pogonsko sredstvo, pomoću kojeg bi se streljivo moglo izbaciti iz cijevi. Do tada su se u vojnoj tehnici koristile samo mehaničke konstrukcije, kao što su samostrijeli i katapulti da bi projektil dostigao neki udaljeni cilj.

Najstarija slika vatrenog oružja potječe iz 1326. U rukopisu Walter-a de Millimete je naslikano oružje, tj. Cijev vazastog oblika , koja pomoću baruta ispucava strijelu.

„Leteća vatra“ i „Udar groma“

Prvo kratko vatreno oružje bilo je veoma jednostavne građe, ono se sastojalo samo od cijevi i improviziranog „hvatišta“. Prema starom spisu cijev mora biti dugoljasta da bi se stvorila „leteća vatra“, i kratka i debela da bi stvorila „udar groma“. Kod toga je strijelac imao pune ruke posla, da bi uopće omogućio „pucanj“ : Jedna ruka je držala oružje, a druga je pomoću zapaljene tkanine ili ugljena zapalila (aktivirala) barut. A oblak dima koji je kod toga nastao, je blago rečeno ometao vidno polje strijelca.

Da bi iskra preskočila

Njemački proizvođači oružja su u prvoj polovici 15.st. izumili mehanizam, koji je pojednostavio kompliciran i dugotrajna proces paljenja kod kratkog ručnog vatrenog oružja. Sada zapaljena tkanina, tzv. fitilj automatski dodiruje barut. Od 17. st. je iskra nastajala udaranjem kamena o kamen, a iskra je preskočila u spremnik baruta i tamo uzrokovala eksploziju.

Metal Storm – novo nadoružje visoke kadence

U današnje vrijeme je uporaba oružja i svjetska trgovina kratkim vatrenim oružjem poprimila alarmantne razmjere 639 milijuna primjeraka kratkog vatrenog oružja je momentalno u optoku. Amnesty International je došao do rezultata, prema kojem godišnje 500.000 ljudi pogine od tog oružja – čovjek po minuti. Usprkos tomu, više od trećine zemalja svijeta troši više novca za vojnu opremu, nego za vlastiti zdravstveni sustav. Film „Lord of War“ opisuje ovaj posao sa smrću na veoma sarkastičan način.

Gatling – prva uspješna strojnica do današnjih visokih kadenca

Tvrtka „Metal Storm“ iz Australije je sada usavršila tzv. sistem višestrukih cijevi. Projektile se ispaljuje iz više cijevi. Umjesto u magazinu, projektili se sada nalaze direktno u cijevi oružja. Iz koje će se cijevi projektili ispaljivati, može se individualno odlučiti i odabranom cijevi upravljati. Tako su mogući različiti oblici rafala, ili samo jedan „slap“ projektila.

Najbrže oružje svijeta - maksimalna kadenca

Paljenje je riješeno pomoću električnog impulsa. Na taj način se projektili mogu brže uzastopno ispaljivati u odnosu na svako momentalno raspoloživo oružje - povećava se kadenca. Guiness-ova knjiga rekorda je „Metal Storm“ službeno proglasila najbržim vatrenim oružjem svijeta, tj. sa najvećom kadencom. Nova tehnika postoji u različitim veličinama: Od kompaktne strojnice, pa sve do minobacača. Proizvođači momentalno razvijaju „Metal Storm“ u „džepnom“ formatu. Izgled bi trebao podsjećati na klasičan revolver, ali će to oružje biti opremljeno sa četiri cijevi i električnim paljenjem. Usprkos oduševljenju o razvoju nove tehnike, nitko ne bi smio zaboraviti da se oružje razvija s ciljem da bi se ubilo ljude!


Tenk – odlike dobrog oklopnog vozila
Philadelphia Eksperiment – Teleportiranje je moguće?!
Tajno oružje rusa – jesu li rusi po naređenju Kremlja razvili super-torpedo?
Čelični divovi – tajni razvoj nuklearnih podmornica
Nevidljivi špijuni – kako nas policija i tajne službe nadziru

Popravak električnih vodova – akcija u visini
Černobil – 21 godina poslije
Energija vjetra – snaga zraka u pokretu
Vodik – energija budućnosti
Gorivo budućnosti – može li vodik spriječiti energetsku krizu?
Crni pijesak – zbog čega Kanada raspolaže ogromnim zalihama nafte
Vjetrenjače pod vodom – kako plima i oseka stvaraju električnu energiju
Energija iz vulkana – kako se koristi toplina iz unutrašnjosti Zemlje
Kako vodene mase na pritisak tipke stvaraju električnu energiju
Nafta – crno zlato iz dubine

Pregovarati kao u filmu – Pravi li kino uspješne ljude?

3 komentara:

Ivan Srednoselec kaže...

Barut ti ne sadrži kalijev nitrat nego natrijev klorid(kuhinjska sol).Zbog toga ga može proizvesti svaka budala.

Anonimno kaže...

Obični ili crni barut, puščani prah, mehanička je smjesa sljedećeg sastava:
kalijev nitrat 75%
ugljen 13%
sumpor 12%

Anonimno kaže...

Postoji verzija baruta koja umjesto kalijeva nitrata sadrži natrijev nitrat, a ne natrijev klorid (kuhinjsku sol) -natrijev nitrat, a ne natrijev klorid.

Barut proizveden na bazi natrijeva nitrata je jeftiniji ali i hygroskopski ("navlači" vlagu iz zraka). Takav barut oblikovao se prešanjem u kalupu, a kao zaštita od vlage koristio se premaz od bitumena. Navedena mješavina u tom obliku nija bila veoma efektivna u "vojnom" smislu, već se koristila kao eksploziv u rudnicima.

A u vezi proizvodnje - nikad ne podcjenjuj protivnika, čak ni "budalu". ;-)

P.S.

Postoje li još kakve nejasnoće?