Prilagođeno pretraživanje

nedjelja, 22. travnja 2007.

Pregovarati kao u filmu – Pravi li kino uspješne ljude?

Oštri dijalozi i izvanredna spretnost – na to su nas navikle hollywoodske zvijezde u kinu. Njihovo djelovanje i pregovaranje je uvijek savršeno, svaki korak i svaka gesta je savršena. Neovisno o tome igraju li poker za milijune ili zavode predivne žene; uvijek se ponašaju savršeno. Usprkos svemu u realnosti smo često miljama udaljeni od takve profinjenosti i hladnokrvnosti. Postoji li kakva mogućnost da od Jamesa Bonda i sličnih naučimo par trikova o pregovaranju? Postoji – to barem tvrde stručnjaci za komunikaciju.

Pregovarati kao u filmu – Zašto je Hollywood izvrstan učitelj?

Kada gledamo uzbudljiv film, maksimalno smo koncentrirani. Naša pozornost je nadprosječna i naše pamćenje radi punom parom – idealne pretpostavke za uspješno učenje. Mogu li filmovi uistinu služiti kao uzor?

Dijalozi od najboljih autora svijeta

Kada James Bond svojim borilačkim vještinama nadvlada protivnika; ne bih bio baš najbolji primjer rješavanja konflikta. No, ponekad se mogu uočiti neke scene razgovora koje su veoma poučne. Te scene su napisali profesionalci – neki od najboljih autora svijeta. Takav doživljaj u kinu takođe ima prednost da sami niste aktivnan član momentalne situacije. Hladno, nepristrano i opušteno možete nezavisno promatrati situaciju.

Učiti od atraktivnih zvijezda

Daljne pozitivne strane ovog načina učenja: Filmovi nas spašavaju od monotone svagdašnjice i prezentiraju nam samo ključne momente života. Mi ne promatramo neke nepoznate bankare kod pregovaranja, već promatramo zvijezde koje volimo i cijenimo. Stoga nam učenje i pada toliko lakše; jer smo spremni kopirati njihovo ponašanje.

Pregovarati kao u filmu – Trikovi Bonda i ostalih

Jednostavno uživati u uzbudljivom filmu i udobno se opustiti – i već je sljedeći razgovor sa šefom garantirani uspjeh? Toliko jednostavno nažalost nije. Ne možete učiti samo gledanjem. Tko želi suvereno pregovarati, kao npr. Marlon Brando u filmu „Kum“, mora ciljano odabrati i analizirati pojedine scene. Ponekad je pametno čak i praviti bilješke.

Najbolje se je po mogućnosti čim intenzivnije uživjeti u scenu, pokušati je naknadno odglumiti i pokušati doslovno kopirati geste glavnih likova. U slučaju potrebe i pred ogledalom – ustrajte do samog savršenstva.

Pet zlatnih pravila pregovaranja:

Pravilo br.1.: Kontakt očima!

Jedna od najvećih pogreški kod pregovaranja je u tome da partnera ne gledate u oči. Tko se plaši drugu osobu pogledati u oči, pokazuje da je spreman pokoriti se pred njenim mišljenjem i time propušta priliku za zastupanje svog osobnog stava. Pogledajte npr. kako to radi Bond kada upoznaje neku osobu. Ukratko: Kod sljedećeg pregovaranja za višu plaću mislite na Bonda, a šefa pogledajte samopouzdano i otvoreno u oči. Samo tako ćete dobit priliku da drugoj strani objasnite što uistinu želite.

Pravilo br.2: Ostanite opušteni!

Tko je kod pregovaranja nervozan i nemiran pokazuje nesigurnost i djeluje nesuvereno. Na taj način ćete se probiti vrlo teško. Uvodna scena Kuma 1 je dobar primjer za ovo važno pravilo pregovaranja. Moć i jaka aura mafijskog vođe povezana je njegovom izvanrednom opušćenošću. Tko usprkos napetosti pokušava ostati miran signalizira: „Ja sam gospodar ove situacije, ja sam moćan i ja sam u pravu. “

Primjetimo: Ne važi stvarna, već prividna moć pregovaranja..

Pravilo br.3. Ne pričajte previše!

Tako nećete nikada saznati što druga strana želi, već riskirate da situacija postane još nelagodnija. Najlošija moguća posljedica: Druga stranavas uopće više ne sluša, a vaš govor time postaje besmislen. Dobar primjer: Julia Roberts kao Erin Brockovich – početna scena.
Mi se ne identificiramo samo herojskim djelima Bonda i sl. , već patimo kad oni posrnu. Njihove gubitke i nezgode doživljavamo kao vlastite – samo što njihove brže prebolimo.

Pravilo br.4. Manje je više!

Postanite minimalist.Govorite sporo. Ograničite se samo na osnove vašeg govora. Koncentrirajte se na mali broj efektivnih gesti. Npr. Jednostvno ustanite za vrijeme pregovora – to može u odlučnom momentu biti veoma impozantno.
Pažnja: Upravo kada mislite, da ste posebno opušteni i da vladate situacijom prijeti najveća opasnost: umišljenost.

Prvilo br.5. Nikad ne podcjenjujte protivnika!

Pogreška koja se događa i najiskusnijim profesionalcima: Uspjesi su čest uzrok viška hrabrosti. Podcjenite protivnika i mislite da je „proziran“. Kao što je to učinio Bond u filmu Casino Royale. To ga je stajalo više milijuna.

Dobro pregovaranje je usko povezano s pokerom. Nikad ne možete biti sigurni što druga osoba namjerava. Na drugu osobu morate uvijek obratiti pozornost, jer nikad ne možete znati blefira li netko ili uistinu ima as u rukavu.

Sažetak:

Ne morate biti gubitnik. Tko se drži pravila i pozorno promatra može veoma mnogo naučiti od Hollywooda. Možda baš u vama spava Bond, Kum ili Brokovich , te čeka samo da je probudite – jednostavno pokušajte, sigurno će se isplatiti!


Popravak električnih vodova – akcija u visini
Černobil – 21 godina poslije
Energija vjetra – snaga zraka u pokretu
Vodik – energija budućnosti
Gorivo budućnosti – može li vodik spriječiti energetsku krizu?
Crni pijesak – zbog čega Kanada raspolaže ogromnim zalihama nafte
Vjetrenjače pod vodom – kako plima i oseka stvaraju električnu energiju
Energija iz vulkana – kako se koristi toplina iz unutrašnjosti Zemlje
Kako vodene mase na pritisak tipke stvaraju električnu energiju
Nafta – crno zlato iz dubine

Metal Storm – najbrže vatreno oružje svijeta
Tenk – odlike dobrog oklopnog vozila
Philadelphia Eksperiment – Teleportiranje je moguće?!
Tajno oružje rusa – jesu li rusi po naređenju Kremlja razvili super-torpedo?
Čelični divovi – tajni razvoj nuklearnih podmornica
Nevidljivi špijuni – kako nas policija i tajne službe nadziru

Nema komentara: