Prilagođeno pretraživanje

srijeda, 9. svibnja 2007.

Nevidljivi špijuni – kako nas policija i tajne službe nadziru



Pomoću moderne tehnike i umrežavanja svijeta postaje uvijek lakše nadzirati svaki od naših koraka. Neprestano nas se može snimati ili prisluškivati. Telefoniramo li preko fiksnog telefona ili mobitela, šaljemo li nekome E-mail ili fax – tajne službe i policija imaju mogućnost pristupa tim informacijama. Tu mogućnost i koriste: U prošlim godinama se povećao broj registriranih nadzora fiksnih, a pogotovo mobilnih telefona. U nekim europskim zemljama je čak dozvoljeno i hackiranje privatnih računala u svrhu nadzora. Problem kod tog razvoja: Nadzor ne pogađa uvijek teroriste i organizirane kriminalce. Svatko može postati žrtva nadzornih mjera.

Problem s povjerljivim podacima

Što se događa kada slučajno postanete žrtva nadzora tajne službe? Je li garantirano brisanje o Vama slučajno prikupljenih podataka? Neće li se tehničke mogućnosti zlorabiti? O tome mora odlučiti zakonodavac. Inače će pokušaj prevencije kaznenih djela pasti na teret naše privatnosti.

Nevidljivi špijuni i tajni agenti– Online pretraživanje kuće

U nekim europskim zemljama postoji proširenje zakona koje tajnim službama dozvoljava hackiranje privatnih računala. Time te službe imaju direktan pristup informacijama pohranjenim na privatnim tvrdim diskovima. Ova sigurnosna mjera se naziva „online pretraživanje stana“. Ona je jedan od mnogih načina, kojima tajni agenti mogu nadzirati ljude.

Pristup povjerljivim podacima pomoću trojanaca

Online pretraživanje stana provodi se preko interneta. Za to se koriste sigurnosni propusti operativnih sustava i programa ili specijalni programi – trojanci. Najčešće se maskiraju kao privjesak E-maila. Na računalo se ti programi zahvaljujući tomu mogu instalirati bez znanja korisnika.

Rade li proizvođači software-a i tajne službe zajedno?

Nakon instalacije trojanac započinje svoj posao. Aktivira se kod uključivanja računala i pomoću veze na internet kontaktira druga računala. Čim je uspostavljena veza sa računalom tajne službe, tvrdi disk se može pretražiti u svrhu pronalaska kriminalnih aktivnosti.

Tajne službe - Nevidljivi špijuni i tajni agenti– nadzor telefona i mobitela

„Lawful Interception“, ukratko LI znači „zakonski nadzor“. Telekomunikacija tajnim službama omogućava relativno jednostavni pristup inforamcijama. Pomoću računalne veze ili programa, tzv. LI – porta tajne službe imaju osiguran pristup važnim serverima (poslužiteljima) koji prenose telefonske razgovore i vijesti. Davateljima telefonskih i internetskih usluga je zakonski propisano da tajnim službama moraju osigurati pristup korisničkim podacima.

Više nema šuma u telefonu

Danas više ni ponuđači telekomunikacijskih usluga ne mogu znati kada tajna služba prisluškuje ili pretražuje podatke. Pomoću softwarea agenti znaju koje web-stranice netko posjećuje i kada i s kime telefonira.
Svaki telefonski razgovor se može prisluškivati ili snimati pomoću jednog klika mišem. Šum u telefonu danas više ne postoji. Stoga je praktički nemoguće odrediti da li Vas netko nadzire.

IMSICatcher: Identifikacija diljem svijeta

Pomoću IMSI Catchera se provjerava „International Mobile Subscriber Identity“ korisnika mobilnog telefona, ukratko IMSI. Taj broj je memoriran na Sim kartici u mobitelu i može se identificirati diljem svijeta.
Vlasnici telefonskih mreža moraju sve podatke o klijentima koji pripadaju određenom IMSI broju dati na uporabu raznim službama. Na taj način se može identificirati osoba, i može se npr. Saznati njeno ime i adresa. Osim toga tajne službe mogu korisnika mobilnog telefona na taj način lokalizirati – i tako saznati u kojem području se neka osoba nalazi. Ako je netko u bijegu, na taj se način može saznati smjer bjega.

Prisluškivanje pomoću IMSI Catchera

Pomoću IMSI Catchera se mogu prisluškivati i razgovor preko mobilnih telefona. Kod tog procesa uređaj imitira mobilni odašiljač. Nadzirani uređaj se tako automatski javlja IMSI Catcheru, umjesto odašiljaču vlastitog mobilnog operatera. Tek tada se mobilni telefon povezuje sa svojim mobilnim operaterom-bez toga da korisnik to primjeti. Uređaj na taj način predstavlja vezu između mobitela i mobilnog operatera- i na taj način omogućuje prisluškivanje razgovora.

Nevidljivi špijuni i tajni agenti - Operation Gold

Berlin u 1950-im godinama: Granica između istočnog i zapadnog sektora Berlina je najstrože nadzirana granica svijeta. Ovdje se susreću velesile SAD i SSSR. Vrijeme je hladnog rata i obje države su u stnju ratne priprave.Prije svega, SAD računa s nuklearnim napadom od strane SSSR-a.

450 metara dug tunel u sovjetski sektor

Da bi se došlo do vrijednih informacija, američka tajna služba CIA u kooperaciji sa britanskim SIS-om pokreče najzahtjevniju i najskuplju operaciju istočno-zapadnog konflikta: OPERATION GOLD.
Za 6 milijuna dollara je nastao 450 metara dug špijunažni tunel u sovjetski sektor, s namjerom prisluškivanja komunikacije vojnih ustanova. 11 mjeseci su Amerikanci i Britanci prisluškivali razgovore između sovjetske vojske, Moskve i KGB-a-

tajni agent - Izdaja dvostrukog tajnog agenta

Kad su Sovjeti pronašli tunel, prezentirali su se šokirano i započeli su novinarsku prepiranje protiv SAD-a. Kad je 1959. otkriven dvostruki agent George Blake, Britanci i Amerikanci su saznali da je neprijatelj već prije izgradnje tunela znao za taj projekt.

Važne informacije o nuklearnom programu

Stručnjaci su mišljenja da su savezničke snage usprkos tomu saznale važne podatke o sovjetskom nuklearnom arsenalu. Da bi slali potpuno pogrešne informacije, Sovjeti bi previše ljudi morali upoznati s tom operacijom; što iz sigurnosnih i organizacijskih razloga nije bilo moguće. Sovjeti su radije štitili Blakea i zbog toga su izdali svoje planove.

Podaci o „Operation Gold“ još uvijek podliježu tajnosti. Sljedeće godine bih trebali biti objavljeni i pristupni javnosti.

Metal Storm – najbrže vatreno oružje svijeta
Tenk – odlike dobrog oklopnog vozila
Philadelphia Eksperiment – Teleportiranje je moguće?!
Tajno oružje rusa – jesu li rusi po naređenju Kremlja razvili super-torpedo?
Čelični divovi – tajni razvoj nuklearnih podmornica

Popravak električnih vodova – akcija u visini
Černobil – 21 godina poslije
Energija vjetra – snaga zraka u pokretu
Vodik – energija budućnosti
Gorivo budućnosti – može li vodik spriječiti energetsku krizu?
Crni pijesak – zbog čega Kanada raspolaže ogromnim zalihama nafte
Vjetrenjače pod vodom – kako plima i oseka stvaraju električnu energiju
Energija iz vulkana – kako se koristi toplina iz unutrašnjosti Zemlje
Kako vodene mase na pritisak tipke stvaraju električnu energiju
Nafta – crno zlato iz dubine

Pregovarati kao u filmu – Pravi li kino uspješne ljude?

Nema komentara: