Prilagođeno pretraživanje

srijeda, 22. lipnja 2011.

Googlati Nekoga


Pojam „googlati“.

Google je kao tražilica postao toliko popularan da su određeni pravopisi počeli koristiti pojam „googlati“. Navedeni glagol više ne predstavlja samo pretraživanje pomoću tražilice Google, već je sinonim za pretragu interneta bilo kojom tražilicom. Od kolovoza 2006. Google želi pravno zaštiti pojam „googlati“, tako da bi se navedeni pojam smio koristiti samo u vezi sa interenetskom tražilicom „Google“. Google želi spriječiti razvoj događaja koji se odvijao na pojmovima kao što su npr. Tempo, Nutella, Jeep, Linoleum, Aspirin, Gramofon, itd. – navedeni pojmovi prije su predstavljali zaštićene logotipe, a danas su sinonimi za razne proizvode.
U Australiji su već 2002. Sonyu oduzeta marketinška prava za pojam „Walkman“, jer se navedeni naziv koristio za svaku vrstu prenosivog kazetofona. Odvjetnici Googlea inzistiraju na tome da sve redakcije novina i časopisa moraju momentalno prestati koristiti pojam „googlati“ u smislu „pretraživanja interneta“.

Zaključak

Sve veća prisutnost Googlea u životu prosječnih i natprosječnih korisnika računala postala je opće prihvaćena činjenica. Google često koristimo kao pomoć kod učenja i rada. Taj neumorivi pomoćnik pamti ogromnu količinu činjenica i ima pristup svom znanju ljudske vrste.

Pojam Google danas ne samo da predstavlja internet tražilicu, već predstavlja stil života. U slučaju ako tražite podatke koristite Google, u slučaju ako se bavite oglašavanjem na internetu vrlo vjerojatno koristite Google, čak u slučaju ako tražite razne medijske sadržaje, vjerojatno koristite Google ili neku njegovu manju podružnicu. Današnji život praktički je nazamisliv bez Googlea.

Google karakterizira jednostavnost korištenja, brzina odgovora i konstantan razvoj ponude, proizvoda i usluga. Navedene kombinacija pokazala se kao nevjerojatan korisnčki magnet. Provođenjem spomenutog načina rada u stvarnost Google postaje sve popularniji među iskusnim, kao i neiskusnim; tj. novim korisnicima.

Mogućnosti Googlea iz dana u dan rastu, stoga ako ste u potrazi za jednostavnim i funkcionalinim sustavom s ciljem da olakšate ili ubrzate rad, Google je definitivno pravi izbor. Pristup Googleovim uslugama i proizvodima najjednostavnije je moguće osigurati otvaranjem besplatnog E-mail računa na Googleovom poslužitelju. Otvaranje navedenog E-mail računa osigurava pristup većini Googleovih usluga, tj. osigurava se pristup uslugama u beta fazi testiranja. Za pristup uslugama i proizvodima koji se nalaze u ostalim fazama testiranja potrebne su izravne pozivnice od strane Googlea, budući da za ostale faze testiranja najčešće postoje jasno definirane kvote o broju korisnika.

Sve navedene usluge Googlea financijski gledano su besplatne, ali cijena usprkos svemu postoji. Spomenuta „cijena“ su informacije o korisnicima; tj. osobne informacije pojedinaca. Svaki korisnik mora pojedinačno odlučiti je li ta cijena za njega prihvatljiva.

Sve u svemu, moramo priznati da je ideja stvaranja Googlea uvelike promijenila našu perspektivu života. Informacije su sada neprestano dostupne svima i svugdje. Preostalo je samo jedno pitanje: Jesmo li mi spremni za to?

Tehnika Rada i Pozicioniranje Rezultata Tražilice Google

Google i cenzura u fokusu kritike

Savjeti i trikovi za korištenje tražilice Google

PageRank Algoritam i njegova Primjena

Googleove Usluge i Marketing

Komunikacija, Publikacije i Software Tražilice Google

Nema komentara: