Prilagođeno pretraživanje

četvrtak, 23. srpnja 2009.

Google i cenzura u fokusu kritike




Cenzura upita pretraživanja iz zakonskih razloga

Google uklanja na svojim stranicama rezultate iz različitih zakonskih razloga. Budući da Google u različitim zemljama kontrolira vlastite podružnice, isključuju se različiti rezultati iz pretraživanja.

Prva grupa odnosi se na stranice koje nude određene sadržaje, iako nisu intelektualni vlasnici objavljenog sadržaja, niti imaju dozvolu za objavu spornog sadržaja od strane autora. Tomu su u početku prije svega pripadale stranice koje su nudile zaštićeni materijal Scientološke Crkve. U međuvremenu Google isključuje sve rezultate, za koje se podnese tzv. „infringement notification“ (uvjerenje o povredi zakona) u skladu sa američkim DMCA – zakonom. U slučaju ako se stranica blokira iz navedenog razloga Google na dnu stranice ispiše odgovarajuću obavijest.

Druga grupa Google takođe kritizira zbog modificiranja PageRanka. Kod toga se rezultati izostavljaju , jer je distribucija sadržaja na koje rezultati ukazuju u određenoj zamlji zabranjena.

Posebno puno pozornosti Google je dobio 25. Siječnja 2006. zbog svoje kineske verzije tražilice Google.cn. Kao kod Njemačke i Francuske verzije Googlea i u ovom slučaju stupanj „filtracije“ sadržaja određen je od strane državnih institucija.

U slučaju Kine je radi specifične težine određenih zabranjenih tekstova filtracija intenzivnija, iako je od strane zakona odobrena. Na zabranjenoj listi nalaze se izrazi kao što je 法轮功 (Falungong), 六四 (4.Lipanj, Tian'anmen Masakar 1989.) ili 台湾独立 (nezavisnost za Taiwan). Stranice koje nisu podobne vladinim institucijama ne ulaze u rezultate pretraživanja i kod unosa ključnih pojmova pronalaze se samo stranice koje su pisane stilom koji je naklonjen državi. Google korisnike kod pretrage za cenzuriranim pojmovima upozorava na to da su određeni pojmovi uklonjeni.

Kritičari osuđuju ponašanje Google Inc. kao podobno profitu, kineskoj vlasti i njezinim povredama ljudskih prava. Google tvrdi da ne podržava ograničenja i cenzuru, ali je uvjeren da su cenzurirani rezultati pretraživanja napredak u odnosu na bivše postupke.

Samoodabrani moto Googlea „Don’t be evil.“ („Nemojte biti zli.“), koji se sada krši u očima kritike od strane Googlea, zajedno je sa velikom popularnošću Googlea razlog za to da je protest protiv poslova u Kini veći nego kod konkurenata kao što su Yahoo i MSN Search koji takođe podliježu sličnom sustavu „filtracije“ na kineskom tržištu.



Cenzura stranica radi kršenja pravila

Google izbacuje stranice iz indexa tražilice koje krše interna pravila tvrtke Google.

Cenzura rezultata pretraživanja iz vojno - sigurnosnih razloga

U Google Earthu cenzuriraju se pojedini objekti, koji bi mogli biti od vojno-strateškog značenja.

Google - Razvoj Uspješne Tražilice i Kompanije

Tehnika Rada i Pozicioniranje Rezultata Tražilice Google

Savjeti i trikovi za korištenje tražilice Google

PageRank Algoritam i njegova Primjena

Googleove Usluge i Marketing

Komunikacija, Publikacije i Software Tražilice Google

Nema komentara: