Prilagođeno pretraživanje

četvrtak, 23. srpnja 2009.

Komunikacija, Publikacije i Software Tražilice Google




Komunikacija i publikacije:

Blogger


Blogger je blog – hostingservice koji je osnovao Pyra Labs. U međuvremenu ga je kupio Google.

Blogger bi trebao povećati popularnost blogova. Korisnici se ne moraju znati koristiti HTML-om kako bi koristili navedenu uslugu. Instalacija dodatnog softwarea na serveru također nije potrebna. Izgled bloga može se mijenjati pomoću veoma jednostavnog sučelja.



iGoogle

iGoogle je nasljednik personalizirane početne stranice. 30. travnja 2007. po prvi puta ga je mogla koristiti javnost. U svibnju 2005. Google je prvi puta pokrenuo personalizirane početne stranice. Updatei omogućuju korištenje Feedova i Gadgeta; tzv.Google Gadgeta.

Google Calendar

Google Calendar je web kalendar. Momentalno se nalazi u javnoj beta fazi testiranja. Za prijavu je potreban Google račun koji se dobiva automatski tokom otvaranja E-mail adrese na Googleovom serveru.

Google Docs

Google Docs je besplatna web-bazirana aplikacija, tj. word procesor za izradu i obradu dokumenata i prezentacija. Omogućuje korisnicima obradu dokumenata za vrijeme kad imaju mogućnost pristupa internetu.

Gmail

Gmail (u Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji: Google Mail) je besplatna E-mail služba tvrtke Google, koja se momentalno nalazi u javnoj beta fazi testiranja.

Od kolovoza 2005. za aktivaciju navedene usluge bila je potrebna pozivnica ili ulazni kod. Od veljače 2007. usluga je dostupna javnosti, iako se još uvijek nalazi u beta fazi testiranja.


Orkut

Orkut je virtualna socijalna mreža. Korisniku omogućuje sklapanje novih prijateljstava i kontaktiranje sa starim prijateljima. Zbog veoma preciznih podataka o korisnicima Google tvrdi da bi se trebali upoznati ljudi veoma sličnih interesa i karaktera.

Orkut je u svom slobodnom vremenu razvio Googleov djelatnik Orkut Büyükkökten u, te je prema njemu navedena mreža i nazvana.

Panoramio

Panoramio je web stranica pomoću koje se objavljuju fotografije koje sadrže geo-tag. Navedene fotografije se mjesečno integriraju u Google Earth. Google je objavio preuzimanje Panoramia krajem 2007..

Reader

Google Reader je Feedreader baziran na web-u. Uz standardne Web 2.0 funkcije korisniku nudi mogućnost odabira vijesti favorita i njihovo stapanje u jedinstveni feed koji dalje mogu preuzimati ostali korisnici.

YouTube

YouTube su u veljači 2005. osnovala tri bivša PayPal suradnika Chad Hurley, Steve Chan i Jawed Karim. YouTube je videoportal se sjedištem u San Brunu, Kalifornija pomoću kojeg korisnici besplatno mogu gledati i objavljivati video sadržaje. U listopadu 2006. Google je objavio vijest o preuzimanju YouTubea.

Na portalu se nalaze filmski, video i glazbeni isječci, kao i amaterski filmovi; tzv. video feedovi. Navedeni sadržaji mogu se umetnuti u web stranice pomoću programskog porta (API) (application programming interface). Sa procjenjenim udjelom od 45% YouTube je najpopularniji portal s medijskim sadržajem na internetu. Googleov medijski sadržaj zauzima 23% tržišta.



Google - Razvoj Uspješne Tražilice i Kompanije

Tehnika Rada i Pozicioniranje Rezultata Tražilice Google

Google i cenzura u fokusu kritike

Savjeti i trikovi za korištenje tražilice Google

PageRank Algoritam i njegova Primjena

Googleove Usluge i Marketing

Nema komentara: