Prilagođeno pretraživanje

četvrtak, 23. srpnja 2009.

Googleove Usluge




Googleove usluge:

Google Book Search

Google Book Search (bivši Google Print) (hr. Google pretraga knjiga) je usluga tražilice Google s ciljem da se cjelokupno u knjigama pohranjeno znanje svijeta digitalizira. Digitalizirani dokumenti bi se na taj način mogli pretraživati. Google Book Search momentalno se nalazi u beta fazi razvoja.

Google Desktop

Google Desktop je program namijenjen pretraživanju desktopa. Navedeni program omogućuje pretragu računala s ciljem pronalaženja različitih datoteka, E-maila i kataloga. Sučelje za pretragu sliči sučelju internet tražilice, jedino što sadrži određena proširenja za taskbar i desktop. Google Desktop Search omogućuje brzu i jednostavnu pretragu osobnih podataka.

Google Product Search

Google Product Search (bivši Froogle) je Googleova tražilica proizvoda. Index Google Product Searcha djelomice se sastoji od automatski pretraženih stranica. Ostatak stranica nalazi se u indexu zahvaljujući mogućnosti indeksiranja osobno prijavljenih stranica. Korištenje pretrage za kupce i prodavače je besplatno, projekt se financira pomoću Google AdWordsa.

Google Product Search nije internetska trgovina, navedeni sustav nudi samo usluge pretrage i usporedbe, kao i izlazne linkove prema drugim internetskim trgovinama. Froogle postoji od 2002. u SAD-u, nedavno je pokrenut u Velikoj Britaniji, a momentalno se beta faza testira u Njemačkoj. U travnju 2007. Google je postao većinski vlasnik, tj. Preuzeo je Froogle.

Google Maps

Pojam Google Maps označava Googleov projekt koji je pokrenut 8. veljače 2005. Omogućuje potragu za mjestima, hotelima i drugim lokacijama kako bi se njihova pozicija mogla odrediti na karti ili satelitskoj fotografiji zemljine površine.


Google Scholar

18. studenog 2004. Google je pokrenuo beta verziju nove tražilice koja bi trebala služiti specijalno znanstvenom istraživanju. Učenici, studenti i znanstvenici mogu pomoću navedene tražilice koja je nastala u suradnji sa brojinmi izdavačkim kućama ciljano tražiti podatke i njihove izvore. Google Scholar pretražuje brojne znanstvene servere.

Osnovni resursi navedenog ogranka tržilice Google su znanstveni časopisi i dokumenti kojima se naplaćuje pristup. Korisnici koji ne žele platiti proviziju za pristup često mogu vidjeti samo skraćenu verziju dokumenta.

Google Scholar pokušava na stranicam pronaći citate iz stručne literature, te ih kao takve istaknuti.




Google Groups

Google groups je web stranica u vlasništvu Googlea Inc.. Sastoji se od Usenet-arhiva sa tekstualnim pretraživanjem i web interfaceom.

Stranica je spartanski dizajnirana, kao i tražilica; tj. sastoji se samo od polja za unos traženog pojma i linka za napredno pretraživanje, te linkova prema Googleovim uslugama. To omogućava pretragu prema različitim kriterijima.
Google Groups prvobitno služi kao početna stranica za pristup svim Googleovim proizvodima i uslugama



Google - Razvoj Uspješne Tražilice i Kompanije

Tehnika Rada i Pozicioniranje Rezultata Tražilice Google

Google i cenzura u fokusu kritike

Savjeti i trikovi za korištenje tražilice Google

PageRank Algoritam i njegova Primjena

Komunikacija, Publikacije i Software Tražilice Google

Nema komentara: